Sprievodca zázračným čajom Matcha: ako ho pripraviť + 3 najlahodnejšie recepty

Čaj matcha je klenotom medzi japonskými čajmi. Patrí medzi najstaršie odrody zatienených japonských zelených čajov, ktoré sa už viac ako 800 rokov používajú pri zenových budhistických rituáloch. Ponorte sa do tajomstva tradičného ceremoniálneho nápoja, ktorý vás nabije rovnakou energiou ako dvojité espresso.

 Matcha Tea a jak ho připravit

Čaj matcha (抹茶) je špeciálny typ japonského čaju, veľmi odlišný od bežných druhov. Ide o lístky vyberaného, svetlozeleného čaju, rozomleté na jemný prášok. Jeho náročné pestovanie a takmer alchymistický spôsob spracovania z neho robia vizuálny zážitok a lahôdku s mimoriadne pozitívnymi účinkami na telo aj myseľ. Nie náhodou bol nápojom cisárskeho dvora a japonskej elity.

Na ručný zber čaju matcha sa používajú predovšetkým mladé lístky, ktoré rastú v tieni. Tieň zvyšuje množstvo chlorofylu v listoch, preto je matcha tak prenikavo zelený a plný živín.

Pitie obyčajného vylúhovaného čaju je trochu ako variť špenát a potom ho vyhodiť – a vypiť len vývar,“ píše Louise Cheadle, odborníčka na čaj matcha.

Matcha Tea sběr

Zloženie a účinky čaju matcha

Matcha obsahuje jedinečnú a silnú skupinu antioxidantov, známych ako katechíny. Až 60 % týchto antioxidantov tvorí EGCG (epigalokatechín galát) – 109 mg v jednej porcii, oproti 25–86 mg v bežnom zelenom čaji. 

Katechíny v našom tele zvyšujú odolnosť voči nádorovým aj srdcovým ochoreniam, slúžia na prevenciu cukrovky aj nadváhy. 

V čaji Matcha sa nachádza aj vysoké množstvo L-teanínu – prírodnej aminokyseliny, a teofylínu. Obsahuje aj slušnú porciu vitamínov (A, E a C) a minerálov (železo, vápnik, draslík, zinok).


Ako správne pripraviť matcha čaj?

Kvalitný matcha čaj nechutí horko, naopak, je ľahký a sladký. Obsahuje o niečo viac kofeínu než bežný zelený čaj.

  • Usucha matcha (slabšia verzia): Do väčšej čajovej misky nasypte 2 g (asi pol čajovej lyžičky) čaju Matcha. Zalejte 70 ml vody s teplotou do 70 °C. Vyšľahajte bambusovou metličkou, kým sa nevytvorí hustá pena.
  • Koicha matcha (silnejšia): Do čajovej misky pripravte približne 4 g čaju Matcha a nalejte 40 ml vody s teplotou do 70 °C. Potom vyšľahajte bambusovou metličkou.

 
1. Domáce Matcha Latté – recept 

Ľudia si okrem obyčajného nálevu obľúbili túto neskutočnú dobrotu: latté, kde namiesto kávy hrá hlavnú rolu zázračný čajový prášok s priezračne zelenou farbou.

Matcha Latte recept
  • 1 čajová lyžička matcha čaju v prášku
  • 1/4 hrnčeka horúcej vody
  • 2 čajové lyžičky medu alebo sirupu
  • 1/2 hrnčeka kravského alebo mandľového mlieka 

 

 

 

 

Dajte variť vodu do kanvice, vypnite ju skôr, než sa začne variť (ideálne okolo 80 °C). V hrnčeku naplnenom z 1/4 horúcou vodou rozmiešajte lyžičku matcha prášku.

Sladidlo zmiešajte s mliekom a ohrejte v menšom hrnci, zároveň ho šľahajte do hustej peny. Do finálneho hrnčeka prelejte vyšľahané mlieko aj s penou a cez neho prelejte matchu.

TIP: Ak chcete dosiahnuť dvojfarebný efekt, nalejte do pohára najprv trochu studeného mlieka a potom až teplé mlieko s penou.

 

2. Recept na sušienky s Matcha – cookies

Osládte si život sušienkami, ktoré vás nevyčerpajú – ale naopak vám dodajú energiu. 

Matcha cookies
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky matcha prášku
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka kokosového cukru
  • 1/4 hrnčeka mlieka

 

 

 

Všetky ingrediencie rozmiešajte v mise. Vznikne cesto, ktoré lyžicou alebo rukami vytvarujte do okrúhlych placiek. Cookies pečte približne 25 minút na 180 °C.

 

3. Matcha vianočné pečivo

Máte už dosť tučného a nezdravého pečiva? Vyskúšajte matcha čokoládové štvorčeky od Aleny Podolníkovej so špaldovou celozrnnou múkou, sladené kokosovým cukrom. Alebo sa inšpirujte na jej Instagrame ďalšími zdravými receptami.

Matcha vánoční cukroví
  • špaldová celozrnná múka 180 g
  • maslo 125 g
  • kokosový cukor 50 g
  • matcha prášok 6 g
  • štipka himalájskej soli
  • horká čokoláda min. 70%
  • džem bez cukru

 

Múku, maslo, cukor, soľ a matchu spracujte na doske na cesto. Zabaľte do fólie a dajte cez noc do chladničky. Na druhý deň vyvaľkajte asi 2 až 3 mm vysoké cesto a vykrajujte štvorčeky. Pečte pri 180 °C cca 10 až 12 minút. Naplňte džemom a namočte do horúcej čokolády.

Nakúpte kvalitný a originálny matcha čaj tej najvyššej kvality: